Sorting
Source
Katalog księgozbioru
(5)
Form of Work
Książki
(5)
Poradniki i przewodniki
(4)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Status
available
(5)
Branch
Wypożyczalnia Wartkowice
(5)
Author
Błaszczykowski Jakub (1985- )
(1)
Domagalik Małgorzata (1957- )
(1)
Dunn Jancee
(1)
Grala-Kowalska Magdalena
(1)
Krysińska Dorota
(1)
Majcher Sylwia
(1)
Pilitowska Kasia
(1)
Pilitowska Zosia
(1)
Sawko Kasia (1978- )
(1)
Year
2010 - 2019
(5)
Time Period of Creation
2001-
(5)
Country
Poland
(5)
Language
Polish
(5)
Audience Group
Rodzice
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(2)
Subject
Błaszczykowski, Jakub (1985- )
(1)
Jajka
(1)
Majsterkowanie
(1)
Małżeństwo
(1)
Meblarstwo
(1)
Meble
(1)
Piłkarze nożni
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Rodzicielstwo
(1)
Rozwiązywanie konfliktów
(1)
Stolarstwo
(1)
Subject: time
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Subject: place
Polska
(1)
Genre/Form
Książka kucharska
(2)
Poradnik
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Wywiad dziennikarski
(1)
Domain
Kulinaria
(2)
Dom i ogród
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
5 results Filter
Book
In basket
Kuba / Jakub Błaszczykowski & Małgorzata Domagalik. - Warszawa : Buchmann - Grupa Wydawnicza Foksal, 2018. - 430, [2] strony, XL stron tablic : fotografie kolorowe ; 24 cm.
Na okładce: Dogrywka 2015-2018.
Zrealizowano ze środków Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Wartkowice
There are copies available to loan: sygn. W 7 [Wypożyczalnia Wartkowice] (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Wartkowice
There are copies available to loan: sygn. W 159.9 [Wypożyczalnia Wartkowice] (1 egz.)
Book
In basket
To książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Autorka jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. W jej kuchni, co udowadnia w książce, nie ma składnika, który nie może dostać drugiego życia. W tej książce znajdziesz nie tylko fantastyczne przepisy na dania z resztek, ale także pomoc w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Dowiesz się, co zrobić, żeby ograniczyć kupowanie za dużej ilości jedzenia, poznasz najlepsze sposoby przechowywania mąki, kasz, mięsa, ryb, owoców i warzyw, żeby ich świeżość była jak najdłuższa. Nauczysz się, co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów - aby tylko nie wyrzucać! Dane dotyczące marnowania żywności w świecie są przerażające: do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie, w samej Polsce wyrzucamy 9 milionów ton jedzenia. W ten sposób marnujemy nie tylko żywność, ale i hektolitry wody, która jest potrzebna do jej wytworzenia. W odpowiedzi na to powstają znakomite inicjatywy: Dan Barber, ulubiony kucharz Państwa Obamów, który w swojej restauracji podaje dania - z resztek; sklep w Kopenhadze, w którym można zakupić jedzenie z uszkodzeniami podczas transportu, lub któremu kończy się termin ważności; w Dani blogerka Selina Jull założyła ruch edukacyjny Stop marnowaniu jedzenia, już po pięciu latach w jej kraju marnuje się o 25% jedzenia mniej!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Wartkowice
There are copies available to loan: sygn. W 64 [Wypożyczalnia Wartkowice] (1 egz.)
Book
In basket
Zrealizowano ze środków Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa.
Znakomite przepisy z jajkiem w roli głównej. Jajko jakie jest, każdy widzi. Jak smakuje – no właśnie, to wcale nie musi być oczywiste! Sposobów na jego podanie jest całe mnóstwo. Można próbować nietuzinkowo: na miękko z karmelem, w jajecznicy z kardamonem, z macą na słodko. Można też tradycyjnie: przygotować własny majonez, sos zabaione czy mousse au chocolat. Można, z duchem czasu, ukisić. Serio można? Tak! Jajko to podstawa w kuchni. Bez niego nie ma gęstych sosów i puszystych biszkoptów. Idealne na śniadanie, obiad, podwieczorek – można je jeść cały czas nie zważając na porę dnia, czy roku. Jajko to książka stworzona w hołdzie najstarszemu składnikowi świata. Napisana przez Kasię i Zosię Pilitowskie, mamę i córkę, właścicielki baru śniadaniowego, które doskonale wiedzą, jak wykluwają się najpyszniejsze przepisy. Inspirujące przepisy przeplatają się z opowieściami Kasi i Zosi Pilitowskich i ich krakowskich przyjaciół – kucharzy i artystów, którzy dzielą się wspomnieniami z dzieciństwa i sekretnymi recepturami na najlepsze jajka na świecie. Jak się bowiem okazuje, każdy ma swój ulubiony smak. A jaki jest twój?
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Wartkowice
There are copies available to loan: sygn. W 64 [Wypożyczalnia Wartkowice] (1 egz.)
Book
In basket
Wióry lecą. Renowacja mebli i tapicerka dla początkujących to praktyczny poradnik, dzięki któremu nauczymy się podstaw pracy z drewnem. Książka podzielona jest na dwie części. Pierwsza - teoretyczna wprowadza nas w tajniki sztuki. Dowiemy się z niej o niezbędnych narzędziach, wyborze odpowiedniego mebla do wykonania i poznamy podstawy warsztatu. Druga - praktyczna to ponad dwadzieścia instrukcji krok po kroku. Wśród przedmiotów poddanych renowacji znajduje się banalnie prosta deska do krojenia, nieco trudniejszy taboret czy wymagający znacznie więcej pracy słynny fotel 366 Chierowskiego. Bohaterami kolejnych instrukcji są członkowie warsztatów stolarskich, które od kilku lat z powodzeniem prowadzi autorka publikacji - Katarzyna Sawko. "Wióry lecą" to świetna lektura dla osób, które chcą zacząć przygodę z drewnem w domowym zaciszu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Wartkowice
There are copies available to loan: sygn. W 6 [Wypożyczalnia Wartkowice] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again